Balmoral Quay

Rippleside VIC Australia

As a part of the first stage of Geelong’s Rippleside shipyard residential development, these completed luxury townhouses are flanked by beaches and parkland and provide sweeping ocean views. Not a typical urban streetscape setting, the design needed to be strong; holding its own on the space but reading as a singular built form – a strong object legible in the opened exposed landscape.

With the creation of a new public walkway and esplanade running along the waterfront, the precinct has been revitalised to allow pedestrian and cyclist connection between Rippleside and Osborne parks. The project also incorporates a new beach for the residents and the local community.

Architecturally, the townhouse facade comprises of colonnade-like rhythmic stone blades. Moving closer, double-height frames create inviting entryways that also define and delineate each townhouse. Neutral colours were selected from an almost monochrome palette – pale stone-based kerlite cladding and black steel balustrading and detailing. 

To maximise resident views and the waterfront experience, flexible floor plans were constructed, with an option for the kitchen and living on the ground floor and bedrooms on the first floor or reversed.

The distinctive vertical blades of the exterior facade also play a role inside, framing and shaping views – without obstruction and providing solar control. Each townhouse has its own rooftop pavilion, complete with barbecues and sheltered seating areas overlooking the water. These lantern-like pavilions are timber clad with a charcoal stain, giving clarity to the white-framed portals beneath and enhancing the townhouses’ fresh, coastal approach.

Snapshot

Client
Balmoral Quay Pty Ltd

Related Links
Cantala
Amber Terraces
SAINT
Ashmore Terraces