Tapestry

Collingwood VIC Australia
A ID P

On a deep, narrow site in Collingwood, Tapestry holds its own amid a variety of building types by directly addressing the myriad elements within its surroundings. Comprising three volumes set at varying depths, creating an effect reminiscent of stacked building blocks, the building’s diverse facades have been united by a single concrete element that wraps right around the building. It’s a singular gesture that consolidates Tapestry’s many parts, and is battened to the lower level.

Tapestry offers a limited collection of 21 boutique living spaces and an upper-level penthouse that is set well back from the street, with deep balconies along the street frontage. The building’s middle section has smaller balconies with moveable metal screens that open and close to let in light and warmth or to create a private outdoor area as required. The ground lobby area is again set back from the street, allowing room for a jutting block-like letterbox that is at once utilitarian and sculptural.

The design also plays with the relationship between the public street and the intimate indoors. There are those moveable metal facade screens that give residents a choice about how public or private they want to be. The interiors concept was drawn from one particular external element – the splayed edge of the building’s wrapping. The selected palette of profiled raw and coloured concrete, black steel, hand-made tiles and sophisticated joinery elements takes cues from the industrial heritage of the area, yet the building is clearly a bold, contemporary addition to this rapidly changing, vibrant neighbourhood.

Snapshot

Client
Princi Properties

Related Links
Pace of Collingwood
Botanic
Central Park
10 Wylde Street