Erko

Erskineville NSW Australia
A ID

Erko is a masterplanned urban regeneration project that delivers 320 high quality dwellings across 3 stages. The project involved the rejuvenation of a 16,150 sqm former light industrial site located within the Ashmore precinct, 400 metres south of the Erskineville village and train station.

The development commenced with a Design Competition conducted within the City of Sydney Council Competitive Design Alternative Process and was a collaboration with SJB, Tribe Studio and Prineas Architects.

The design addressed a variety of elements which relate to the connections between the public and private domains, including pedestrian access along the laneway, green internal spaces and courtyards. The private landscaped areas situated around the residential building provide passive and active amenity for the residents. Public open spaces, pedestrian priority routes and landscaped buffers at all frontages and edges of the site encourage interaction with adjacent properties and spaces. The adjacent properties are predominately two storey terraces and the stepping, orientation and treatment of the upper floors of Erko seek to respond carefully to the existing scale and grain of the residential development.

A key outcome for the community was the dedication of nearly 6,000 sqm of land (40% of the site) to Council as public land, an investment of $2.17m in the construction of new roads, bike paths, pocket parks and shared zones. 

Snapshot

Client
Leightons

Type
Competition winning scheme, multi-unit residential

Awards
2016 Australian Urban Design Awards, Urban Design, Delivered Outcome – Large Scale (Shortlisted)

Related Links
Ashlar
Banc
Balmoral Quay Stage Two
Bijou